Foto; De Novanex fabriek in Wychen tot 1994.
Novanex Automation B.V. is een dynamisch bedrijf met beschikking over 20 jonge ingenieurs en een uitgebreid research- en developmentcentrum met de modernste meetapparatuur en designsoftware. Daarnaast beschikken we over een productiestraat met zeefprinter, meerdere SMD-machines, soldeerovens, CNC-machines, 3D-drukkers etc. etc.
De firma kent een lange voorgeschiedenis die in de zestiger jaren van de vorige eeuw begonnen is. De oorspronkelijke naam is de Nederlandse EXtrusie Maatschappij N.V., fabrikant van kunststof vloertegelen zoals de naam al aangeeft door middel van extrusie.
Dit liep zeer goed totdat in 1973 de oliecrisis uitbrak. Nederland kreeg vanuit de arabische wereld geen olie meer en de productie van de vloertegels moest worden stilgelegd. Vervelend nieuws als je met 100 man personeel zit. De heer Robert Laupman als oprichter en directeur liet zich niet uit het veld slaan en zocht snel naar een andere activiteit waarmee hij het bedrijf aan de gang kon houden. Naast de NEM was er ook nog een zusterbedrijf AUCON Automation NV. Deze firma maakte elektronische apparaten, met name laboratoriumvoedingen, ventilatorregelingen en vochtmeters. Deze meters werden gebruikt om de betonnen ondergrond op vochtgehalte te meten alvorens de PVC vloer gelegd kon worden. Een te hoog vochtgehalte zou de vloer uiteindelijk beschadigen.
De zoon van de heer Laupman speelde elektrische gitaar en het idee om dan maar even een gitaarversterker te bouwen ontstond al snel. Het een en ander werd al snel bezegeld onder de naam
Nova(nieuw)NEX, waar nu ook de activiteiten van AUCON werden ondergebracht. Belangrijkste product van AUCON was de VI-E2, de standaard meter wereldwijd tot de beeindiging van de productie in 1993. De meter werd opgevolgd door de digitale versie VI-D1, die nog immer geproduceerd wordt. Van deze meter zijn inmiddels vele tienduizenden exemplaren verkocht en zijn in praktisch alle landen van de wereld te vinden onder verschillende merknamen.
Ook op audiogebied heeft Novanex het een en ander bereikt. Laupman was een uitvinder in hart en nieren en heeft een groot aantal octrooien op zijn naam staan. Een specifieke luidsprekeropstelling met baspoort was er daar een van. Deze uitvinding werd veel gebruikt in onze luidsprekers en zorgden voor een bijzonder verdragende efficiente bas. Niet vreemd dat deze luidsprekers het goed deden in de buitenlucht en discotheken. Ook noemenswaardig is de TL-buis starter die ervoor zorgden dat de buizen nooit meer kapot gingen. De heer Laupman stelde deze uitvinding met trots voor aan Philips. De reactie was eigenlijk onverwacht; Philips veranderde onmiddellijk het design van de TL waardoor ze weer als vanouds meegingen (stuk gingen).
Een andere interessante uitvinding was de actieve toonregeling die toegepast werd in de DIP-100.Het principe dat aan deze uitvinding ten grondslag ligt is het feit dat bij verschillende geluidsterktes het menselijk oor een verschillende frequentiegevoeligheid heeft. Een populaire oplossing op versterkers was een tijdlang de Loudness-schakelaar, deze versterkte bij lage volumes de hoge en lage frequenties extra. Laupman bouwde een regeling die over het hele volume en frequentiebereik de de menselijke hoorkromme volgde. Dit resulteerde in een complexe analoge schakeling. Tegenwoordig is dit met Digital Signal Processing eenvoudig te bouwen. Philips wilde het graag inbouwen want ze schatten in dat een HIFI-systeem wel 100 Gulden meer zou kunnen opbrengen. In de Philips-calculatie betekende dat er voor maar liefst 2,50 Gulden aan extra componenten mocht worden ingebouwd. Helaas lukte Laupman dit niet! In ons magazijn liggen nog tientallen DIP-100 (Dynamic Isophonic Processor) versterkers.
Begin 1994 is productie van de meeste audio-apparatuur gestaakt alhoewel de PA-systemen op dat moment zeer populair waren. In dat jaar viel een Novanex gitaarversterker (AG-70) voor het eerst de eer te beurt om in kleur in De Gitarist afgedrukt te worden vanwege zijn mooie design. Meetapparatuur is onafgebroken in productie gebleven.
Hierna staat een deel van de Wikipedia informatie over Novanex Automation NV.;
Het bedrijf was opgericht door Robert Laupman en was gevestigd aan de Nieuweweg in Wijchen.Novanex is eind jaren zeventig begonnen uit hobby en interesse in elektronica. Vooral in de beginjaren was het een opzienbarend merk vanwege de voor die tijd uitgebreide mengpanelen, maar vooral omdat het bedrijf vanaf het begin geloofde in het principe van de actieve luidsprekerbox. Hierbij is de versterker ingebouwd in de luidsprekerbox. Dit principe werd met maar enkele uitzonderingen tot het eind volgehouden. In de beginperiode werden voornamelijk Philips luidsprekers gebruikt; later ook Fane acoustics en IREL luidsprekers ( tevens Wharfedale en Beyma). Ook stammen uit deze beginperiode de mengpanelen en gitaarversterkers met grote gekleurde knoppen, en de onder muzikanten zeer bekende PLM-50n actieve monitor box van 50 watt met een 12 inch dubbelconus luidspreker van Philips.
De naamgeving van Novanex-luidsprekerboxen is eenvoudig. Het getal in de naam staat namelijk voor het vermogen van de luidsprekerbox. Zo is de L-100, 100 watt, en de L-250, 250 watt. Dit geldt ook voor veel gitaar-, bas-, en keyboardversterkers; zo is de straight-hundred 100 watt. Echter de PG-82 is geen 82 watt.
Novanex is vooral bekend van de L-500, een grote luidsprekerbox met een opmerkelijk uiterlijk; deze luidspreker had namelijk twee luidsprekers van 15 inch (ongeveer 38 centimeter) met een dubbele conus en vier kleine hogetonenhoorntjes (Fostex). Deze luidspreker is dan ook vele jaren geproduceerd en is nu nog steeds in trek bij drive-in-discotheken en bandjes. Dat Novanex ook bij deze luidsprekerbox vooruitstrevend was blijkt uit het feit dat de L-500 drie versterkers ingebouwd had, namelijk voor iedere 15 inch conus één van 200 watt en voor de vier hogetonenhoorntjes één van 100 watt. Deze werden aangestuurd met een ingebouwd actief tweewegfilter.(Bron; Wikipedia)
Algemeen directeur;